Θέλω να δοκιμάσω να αυξήσω την παραγωγή σε θερμοκήπιο ή γλάστρα των φυτών μου. Μπορώ να βάλω led λαμπες;

Στα φυτά χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα growing light, αυτά συνήθως είναι συνδυασμός μπλέ και κόκκινου χρώματος, γιατί οι κορυφές απορρόφησης της χλωροφύλλης είναι στο βαθύ μπλέ και στο κόκκινο.

Στις συμβατικές λάμπες υπάρχουν λαμπες με κατανάλωση 1.000Watt, επίσης κυκλοφορούν λαμπες CFL growing light με 200Watt και ledλαμπες σε συστοιχία growing light με 100 – 200Watt.

Η ένταση του φωτός σε growing light, που είναι απαραίτητη για ανάπτυξη των φυτών που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη τους εξαρτάται κυρίως από το στάδιο ανάπτυξης αλλά κυρίως εάν τα φυτά είναι σε πλήρως στεγασμένο χώρο μακριά από παράθυρα και ηλιακό φώς ή επιθυμούμε να λειτουργήσουν ως ενίσχυση του υπάρχοντος φυσικού φωτισμού (π.χ. κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο των ημερών είναι συννεφιά).

Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το φώς τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να κατευθυ­νθούμε σε ακριβές λύσεις τόσο σε πάγιο όσο και σε λειτουργία.

Μία προσέγγιση για την τάξη μεγέθους για σύγκριση συμβατικής λαμπας growing light με λαμπες led δεν ακολουθεί τον ‘’χονδρικό’’ κανόνα για φωτι­σμό αλλά είναι πιο «ανοιγμένος» έτσι μία λαμπα συμβατική 1000Watt θα ήθε­λε μία αντίστοιχη λαμπα led 100 Watt εάν επρόκειτο για φωτισμό.

Αλλά η πρώτη λάμπα δίνει ισχύ σε όλο το φάσμα ορατού και UV, πολύ μεγά­λο μέρος της ισχύς της δεν είναι αξιοποιήσιμο από τα φυτα, – με ολοκλή­ρωση προκύπτει ότι περίπου το 70% της ισχύος δεν αξιοποιείται. Επομένως ίσως και 30-40 Watt να μπορούσαν να κάνουν την δουλειά ενός λαμπτήρα 1000 Watt. Υπάρχει βέβαια και ένα κατώφλι ενέργειας που πρέπει να προ­σπε­ρα­στεί που όμως εάν υπάρχει λίγο φυσικό φως καλύπτεται από εκεί ή άλλες λύσεις. Μία δοκιμή για την ειδική χρήση του καθενός είναι η πιο ενδε­δειγμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *