Αντικατάσταση λαμπων με λαμπες led σε ντίμερ – ροοστάτη

Η αντικατάσταση λαμπών με λαμπες led σε ροοστάτη – dimmer είναι αρκετά περίπλοκη και κάποιος πρέπει να ξέρει τί προβλήματα μπορούν να προκύψουν.

Η αντικατάσταση λαμπας led σε ντίμερ – ροοστάτη είναι ίσως το σημείο που θέλει πολύ προσοχή. Κυρίως του εντελώς διαφορετικού τρόπου λειτουργίας μεταξύ των λαμπων πυρακτώσεως και της λαμπας led. Στη λαμπα πυρακτώσεως το ρεύμα διαρρέει το λεπτό «σύρμα» και από την αντίσταση την οποία έχει αυτό θερμαίνεται – πυρακτώνεται και παράγει φώς. Έτσι με την τοποθέτηση ροοστάτη – ντίμερ περιορίζουμε την ένταση του ρεύματος, και επομένως την πυράκτωση του σύρματος και το φώς που παράγεται. Όλες οι λαμπες πυράκτωσης ντιμάρονταν. Τα Watt της λαμπας πυράκτωσης που χρησιμοποιούνταν σε τέτοια φωτιστικά ήταν 30Watt – 50 watt (π.χ. σε σποτάκια GU10) ή 100Watt σε E27, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρχαν σε ένα σαλόνι π.χ. 50 σποτάκια η κατανάλωση που διαχειρίζονταν ένα ντίμερ (και επομένως και η αντίστοιχη ένταση) ήταν π.χ. 1.500Watt – 2500Watt!

Αν θελήσουμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις λαμπες με λαμπες led πρέπει να επιλεχθεί ειδική κατηγορία ντιμαριζόμενης λαμπα ς led, η οποία συνήθως είναι ακριβότερη από την απλή κατά περίπου 50%. Τώρα αν πάμε στο ντίμερ , δεν είναι σίγουρο ότι η συνεργασία του ντίμερ που ήδη υπάρχει θα είναι καλή με την λάμπα led. Αυτό γιατί δεν είχαν την ίδια ευαισθησία ανταπόκρισης τα ντίμερ σε όλη την ζώνη «χειρισμού». Έτσι αν πάμε με αντικατάσταση λάμπας πυρακτώσεως από λαμπα led η κατανάλωση θα πάει από 2.500Watt στα 250Watt, σε εκείνη την ζώνη τα κλασσικά ντίμερ είχαν ουσιαστικά το μηδέν. Έτσι πάμε σε περιοχή που το ντίμερ απλά δεν καταλαβαίνει.
Έτσι καμμιά φορά αφού έχουμε αγοράσει τις λάμπες led συνειδητοποιούμε ότι χρειάζετε αλλαγή και το ντίμερ. Ένα καλό τρύκ είναι να παραμένουν 2-3 λαμπες πυράκτωσης στο κύκλωμα για να λειτουργούν σαν «σαβούρα», και να ανεβάζουν την κατανάλωση. Σε τέτοιες εφαρμογές προτείνεται η σταδιακή αλλαγή σε λάμπες led για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *